Ορισμένοι κατασκευαστές (προϊόντων αθλητικής διατροφής) ισχυρίζονται ότι τα απλά σάκχαρα δεν έχουν θέση σε ένα προϊόν σχεδιασμένο για να βοηθάει την αθλητική απόδοση. Ενώ υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και αρκετές απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, το σημαντικότερο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ένα ενεργειακό ποτό κατασκευασμένο από απλά σάκχαρα, από μόνο του δεν μπορεί να παρέχει αρκετές θερμίδες διατηρώντας συγχρόνως την οσμωτικότητά του για να τροφοδοτήσει με ενέργεια αθλήματα αντοχής. Εμείς στην GU, συμφωνούμε ότι ένα προϊόν που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε απλά σάκχαρα δεν είναι ιδανικό. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι τα απλά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη, έχουν μια σημαντική θέση στην αναπλήρωση των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το GU Energy Drink, το GU Energy Gel, το GU Roctane Energy Gel και τα GU Energy Chews (Μασώμενα Καραμελάκια) είναι όλα κατασκευασμένα από ένα μείγμα μαλτοδεξτρίνης και φρουκτόζης. Η γενίκευση ότι όλα τα απλά σάκχαρα είναι κακά είναι παραπλανητική.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ
Η γλυκόζη (μαλτοδεξτρίνη) και η γαλακτόζη μεταφέρονται από το έντερο στο αίμα μέσω ενός μεταφορέα πρωτεΐνης. Αυτός ο μεταφορέας είναι ο συν-μεταφορέας Na+/ γλυκόζης 1 ή SGLT1 (Shirazi-Beechey, 1990) και όπως όλες οι πρωτεΐνες μεταφοράς μπορεί να γίνει κορεσμένος σε υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης, προκαλώντας μια συμφόρηση (αργοπορία) στην απορρόφηση ενέργειας.
Υπάρχει ένα όριο για το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα μπορεί να απορροφηθεί η γλυκόζη και συνεπώς να χρησιμοποιηθεί από τους εργαζόμενους μυς, οι οποίοι χρησιμοποιούν μόνο έναν τύπο μεταφορέα υδατάνθρακα.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ
Η φρουκτόζη, μια απλή ζάχαρη, μεταφέρεται χρησιμοποιώντας έναν εντελώς διαφορετικό μεταφορέα που ονομάζεται GLUT5 (Davidson, 1992). Το πλεονέκτημα είναι ότι τώρα μπορείτε να προσθέσετε ένα απλό σάκχαρο σε ένα ποτό που περιέχει γλυκόζη (μαλτοδεξτρίνη) και να μην περιορίζεται από έναν μόνο μεταφορέα υδατάνθρακα. Η χρήση περισσοτέρων από έναν μεταφορέων υδατανθράκων επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων, σε σύγκριση με μόνο έναν τύπο (μεταφορέα) υδατάνθρακα κάθε φορά. Έχουν γίνει μελέτες προσθέτοντας φρουκτόζη σε ένα ποτό μαλτοδεξτρίνης και βρήκαν ότι η προσθήκη φρουκτόζης αύξησε την συνολική μεταφορά υδατανθράκων και τελικά οξείδωσής τους (Jentjiens, 2004, Wallis, 2005). Τα μέγιστα ποσοστά οξείδωσης των υδατανθράκων με μόνον τη χρήση μαλτοδεξτρίνης ήταν περίπου 1,1 g/min, τα οποία αυξήθηκαν σε 1,5 g/min με την προσθήκη φρουκτόζης (Wallis, 2005). Η περισσότερη οξείδωση υδατανθράκων με τη χρήση φρουκτόζης + μαλτοδεξτρίνης (36% σε αυτή την περίπτωση) σημαίνει καλύτερη αποθήκευση των αποθεμάτων γλυκογόνου. Επιτρέπει επίσης σε έναν αθλητή να ασκείται σε ψηλότερο ποσοστό του VO2max του, ειδικά όταν αυτά τα πολύτιμα αποθέματα γλυκογόνου έχουν εξαντληθεί και εξαρτώνται από τους εξωγενείς υδατάνθρακες (Smith, 2010), δηλαδή την πρόσληψη υδατανθράκων με την μορφή ενεργειακού gel ή ενεργειακού ποτού.
Η μεταβολή των τύπων ζάχαρης (και συνεπώς των μεταφορέων υδατανθράκων) βελτιώνει τον ρυθμό με τον οποίο οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους μυς.
Τα απλά σάκχαρα έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν το περιεχόμενο των υποδοχέων SGLT1 στο έντερο (Shirazi-Beechey, 1996). Ως εκ τούτου, με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα, μπορείτε πραγματικά να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να αφομοιώνει και να επεξεργάζεται περισσότερη ενέργεια που προέρχεται από υδατάνθρακες (Ferraris and Diamond, 1989, Moran 2010).
Περισσότεροι μεταφορείς σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για ένα «κακό» στομάχι (γαστροεντερικά προβλήματα) την ημέρα του αγώνα, και αυξημένη ικανότητα για απορρόφηση και χρήση περισσοτέρων υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η φρουκτόζη και τα απλά σάκχαρα δεν περιορίζουν την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να αφομοιωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια – το αντίθετο μάλιστα ισχύει. Η προσθήκη φρουκτόζης στη μαλτοδεξτρίνη επιτρέπει στον αθλητή να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει πολλαπλές πρωτεΐνες μεταφοράς υδατανθράκων, αυξάνοντας τον ρυθμό μεταφοράς υδατανθράκων από το έντερο, βοηθώντας την αύξηση της οξείδωσης των υδατανθράκων σε σύγκριση με τη μαλτοδεξτρίνη μόνη της. Ως εκ τούτου, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς, τα απλά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στα συμπληρώματα υδατανθράκων για τους αθλητές αντοχής.
Αφήστε ένα σχόλιο