Updated @ 12.09.2023 με νέες πληροφορίες και επιπλέον λεπτομέρειες. Πολλοί είναι οι τριαθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην απόσταση half-Ironman γνωστό πλέον ως Ironman 70.3 και ακόμα περισσότεροι είναι οι τριαθλητές που κάνουν ένα Ironman 70.3 ως μέρος της προετοιμασίας τους για το full Ironman. Υπάρχει επίσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αθλητών που θεωρεί την απόσταση Ironman 70.3 την ιδανική απόσταση τριάθλου και επικεντρώνονται σε αυτή.

Όπως έχουμε πει σε παλαιότερο διατροφικό μας άρθρο για την απόσταση Ironman (αξίζει να το διαβάσετε), όσο μεγαλύτερος σε διάρκεια είναι ένας αγώνας, τόσο μεγαλύτερη σημασία παίζει η διατροφή μέσα στον αγώνα. Η διατροφή είναι το τέταρτο άθλημα ενός τριάθλου. Σε αυτό το άρθρο θα προσεγγίσουμε με λίγο διαφορετική ματιά την διατροφή σε αγώνα Ironman 70.3 δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες και για την καθημερινή (αθλητική) διατροφή ενός τριαθλητή γενικότερα.

ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το κάτω προτεινόμενο διατροφικό πλάνο που απευθύνεται σε όσους και όσες προετοιμάζονται για το 4ο Ironman 70.3 Greece Vouliagmeni που θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου 2023, προτείνει προϊόντα με τα σωστά επίπεδα υδατανθράκων και την σωστή ποσότητα θερμίδων ανά ώρα. Έχοντας πει αυτό να υπενθυμίσουμε πως λαμβάνοντας τις απαραίτητες θερμίδες κάθε ώρα διατηρούμε σταθερή την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας. Το διατροφικό πλάνο περιέχει προτάσεις μέσα από την μεγάλη ποικιλία των προϊόντων GU, που είναι και ο Επίσημος Διατροφικός Συνεργάτης του Ironman 70.3 Greece από το 2019.

Σκοπός είναι να σας δώσουμε εναλλακτικές λύσεις και να διασφαλίσουμε ότι το σώμα σας θα λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια κάθε σκέλους του αγώνα. Σημείωση: Η GU Energy Greece ως χορηγός του αγώνα θα παρέχει τα προϊόντα της στους σταθμούς τροφοδοσίας.

Έχουμε επικεντρωθεί σε GU Energy Gels και Energy Drinks που είναι εύκολα στην κατάποση, όπως και σε Μασώμενα Ενεργειακά Καραμελάκια (GU Energy Chews) και Ενεργειακές Βάφλες (GU Energy Stroopwafels) για να έχετε πρώτον μια ποικιλία στην διατροφή σας (ναι η ποικιλία είναι σημαντικό), και δεύτερον και ακόμα πιο βασικό να έχετε κάτι που να μασιέται για να “κρατάει” το στομάχι σας και να περιορίζει την πείνα. Οι επιλογές στοχεύουν επίσης στο να μην σας ενοχλήσει το στομάχι σας με κράμπες και γαστροεντερικές διαταραχές (γνωστές ως GI distress /gastrointestinal/) κατά την διάρκεια του αγώνα.

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ & ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Σαν τριαθλητής που είσαι έχεις ήδη φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα με την εργασία σου και επιπλέον τρία αθλήματα για να προπονηθείς. Η ενυδάτωση σου πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα σου μέσα στην ημέρα και να την αντιμετωπίζεις σαν μια “δουλειά πλήρους απασχόλησης”. Σχεδίασε και προγραμμάτισε την κάθε μέρα και κυρίως τις τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα έτσι ώστε να πίνεις υγρά εμπλουτισμένα με ηλεκτρολύτες, όπως οι Ταμπλέτες Ηλεκτρολυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μην το παραμελείς και ενυδατώνεσαι μόνο στην προπόνηση. Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει το σώμα να αποκατασταθεί γρηγορότερα, προλαμβάνει τραυματισμούς και προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα οι περισσότεροι αθλητές νομίζουν.  Ανάλογα με την διάρκεια της προπόνησης και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι τριαθλητές θα πρέπει να πίνουν μεταξύ 2-4 λίτρα νερού σε διάστημα 24 ωρών. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντικό ή ας το πούμε απλά, είναι πιο σημαντικό από αυτό που φαντάζεσαι!

Οι υδατάνθρακες (δηλαδή η ενέργεια σου) είναι ο καλύτερος φίλος του τριαθλητή. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να γεμίσετε τα ενεργειακά σας αποθέματα με ένα GU Energy Gel που είναι μια πηγή εύπεπτων και ποιοτικών υδατανθράκων πριν κάνετε μια προπόνηση στην πισίνα, πριν βγείτε για ποδήλατο, πριν ανεβείτε στο εργόμετρο ή πάτε για τρέξιμο. Αποφύγετε τις φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά και τις πρωτεΐνες πριν από μια προπόνηση και φυσικά πριν από έναν αγώνα – είναι δύσκολο να χωνευτούν – και μείνετε πιστοί σε απλές και εύπεπτες λύσεις όπως μια Ενεργειακή Βάφλα (Energy Stroopwafel) 30 λεπτά πριν ή ένα GU Energy Gel 5 λεπτά πριν την προπόνηση.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Ανάλογα με ποιο άθλημα από τα τρία κάνετε, η διατροφική σας στρατηγική μπορεί να ποικίλει. Εάν σχεδιάζετε να προπονηθείτε για περισσότερο από μία ώρα, τότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας υδατάνθρακες όπως ένα GU Energy Gel ή GU Energy Chews. Πάρτε ένα GU Energy Gel ή μερικά mini Energy Chews (μία δόση = 8 καραμελάκια) κάθε 45 λεπτά. Όταν βρίσκεστε στο ποδήλατο, γεμίζοντας τα παγούρια σας με το ενεργειακό ποτό GU Roctane Energy Drink είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε και ενέργεια (υδατάνθρακες) και ενυδάτωση (ηλεκτρολύτες) μαζί.

Σημαντικό: Θυμηθείτε πως μπορείτε να εκπαιδεύσετε το στομάχι σας να απορροφάει πολλούς υδατάνθρακες ανά ώρα κατά την διάρκεια της προπόνησης, έτσι ώστε να συνηθίσει και να είναι έτοιμο να απορροφήσει αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες που θα του δώσετε την ημέρα του αγώνα. Είναι πολλοί οι αθλητές που παρουσιάζουν στομαχικές διαταραχές ακριβώς επειδή δεν έχουν συνηθίσει να τροφοδοτούν το σώμα τους στις προπονήσεις με αρκετούς υδατάνθρακες και την ημέρα του αγώνα υπερβάλλουν και το στομάχι παθαίνει σοκ και «κλείνει».

Όταν είστε αφυδατωμένοι, η απόδοση σας υποφέρει και μειώνεται σημαντικά. Εάν η προπόνησή σας είναι μεγαλύτερη από μια ώρα, θα πρέπει να πίνετε 400-800 ml νερού ανά ώρα μαζί με ηλεκτρολύτες. Επίσης, τα υγρά βοηθούν το στομάχι σας στην διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των υδατανθράκων που τρώτε. (Θυμηθείτε, ότι ακόμα κι όταν βρίσκεστε στο νερό, εξακολουθείτε να ιδρώνετε!)

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ένα καλό διατροφικό πλάνο μπορεί να σας φτιάξει ή να σας καταστρέψει όλη την ημέρα του αγώνα. Είναι πάντα καλύτερο να ξεκινήσετε με το διατροφικό σας πλάνο έτοιμο και τεσταρισμένο, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αυτών που θα φάτε και θα πιείτε κατά τη διάρκεια της πρώτης αλλαγής (Τ1) ή της δεύτερης αλλαγής (Τ2). Όταν το επίπεδο προσπάθειας σας είναι υψηλό που σημαίνει υψηλοί καρδιακοί παλμοί, είναι ακόμα πιο σημαντικό να κρατάτε το διατροφικό σας πλάνο απλό, δηλαδή με υδατάνθρακες που είναι εύκολα εύπεπτοι. Υπολογίστε να έχετε τουλάχιστον ένα GU Energy Gel ή μερικά GU Energy Chews για κάθε 45 λεπτά που θα αγωνιστείτε. Και μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε τις ζώνες αλλαγής (Τ1 & Τ2) για έναν γρήγορο ανεφοδιασμό. Προσωπικά πάντα πίνω ένα υγρό ενεργειακό gel στην Τ1 και ένα στην Τ2.

Το GU Roctane Energy Drink σας δίνει υδατάνθρακες (δηλαδή ενέργεια) και ηλεκτρολύτες. Οι Ταμπλέτες Ηλεκτρολυτών (που θα υπάρχουν στον αγώνα) σας δίνουν μόνον ηλεκτρολύτες, που σημαίνει ότι την ενέργεια πρέπει να την πάρετε με ενεργειακά gels ή καραμελάκια ή βάφλες. Κατά την διάρκεια του ποδηλάτου και του τρεξίματος θα πρέπει να προσπαθείτε να πίνετε 400-800ml υγρών κάθε ώρα. Αυτό είναι περίπου 1 με 1,5 παγούρι των 500ml που είναι το κλασικό μέγεθος παγουριού που θα υπάρχει και στην διαδρομή του αγώνα. Για να σας βοηθήσουμε, ένα κλασικό ποτηράκι σε σταθμό ανεφοδιασμού στο τρέξιμο περιέχει περίπου 80-100ml νερό όταν είναι γεμάτο.

Για τα τρίαθλα που είναι μεγαλύτερα από την Ολυμπιακή απόσταση, η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό νάτριο από την ενυδάτωση σας ή ιδρώνετε πολύ, τότε προγραμματίστε να έχετε μαζί σας μερικές κάψουλες ηλεκτρολυτών (GU Roctane Electrolyte Capsules) ιδιαίτερα εάν η μέρα είναι ζεστή – και να παίρνετε 1-2 κάψουλες την ώρα. Θα σας προστατέψουν από κράμπες, ναυτίες και θα λειτουργήσουν προληπτικά. Μην περιμένετε να έρθει η κράμπα για να πάρετε τους ηλεκτρολύτες σας, γιατί τότε είναι ήδη αργά.

ΥΓΡΑ

Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ο σημαντικότερος διατροφικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων σας.

 • Στoχεύστε να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα μπουκάλι 500ml υγρών ανά ώρα στο ποδήλατο.
 • Πίνετε ομοιόμορφα 2-3 γουλιές κάθε 15-20 λεπτά για να βελτιστοποιήσετε τη γαστρική εκκένωση και να ελαχιστοποιήσετε την υπερβολική συγκέντρωση υγρών στο στομάχι σας. Αν χρειαστεί βάλτε και υπενθύμιση στο ρολόι σας για να μην ξεχνιέστε.
 • Μπορείτε να βρείτε τον προσωπικό ρυθμό εφίδρωσης που έχετε και στην συνέχεια να προσαρμόσετε την πρόσληψη υγρών. Πως θα το κάνετε αυτό; Προσδιορίστε τον ρυθμό εφίδρωσής σας ζυγίζοντας τον εαυτό σας γυμνό πριν και μετά από ένα τρέξιμο 60 λεπτών χωρίς να πιείτε υγρά. Λάβετε υπόψη τις περιβαλλοντικές συνθήκες – εάν έχει πολύ ζέστη την ημέρα που θα κάνετε το test τότε θα είναι αυξημένη η εφίδρωση σας σε σχέση με μια μέρα χωρίς ζέστη. Για παράδειγμα μπορεί να χάσατε 600 γραμμάρια βάρους (που είναι 600ml σε υγρά) και να τρέξατε 12 χλμ. σε αυτή την μια ώρα. Εάν διαιρέσετε τα 600ml με τα 12 χλμ. τότε θα δείτε πως χάνετε περίπου 50ml ανά χιλιόμετρο.
 • Κατά την διάρκεια του τρεξίματος μέσα στον αγώνα, πίνετε σχεδόν τόσο ώστε να ταιριάξετε τον ρυθμό εφίδρωσή σας, έτσι ώστε αυτό που χάνετε να το αναπληρώνετε. Υπολογίστε κατά προσέγγιση τα ml που χρειάζονται ανά χιλιόμετρο βάσει του (ρεαλιστικού) αγωνιστικού ρυθμού σας.
ΝΑΤΡΙΟ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
 • Το νάτριο είναι ο βασικός ηλεκτρολύτης που πρέπει να αντικαταστήσετε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Ironman 70.3 καθώς είναι ο βασικός ηλεκτρολύτης που χάνετε με τον ιδρώτα.
 • Η περιεκτικότητα του ιδρώτα σε νάτριο ποικίλλει σημαντικά μεταξύ κάθε ανθρώπου. Έχετε λεκέδες αποξηραμένου αλατιού στο πρόσωπο, στα ρούχα και στο σώμα σας μετά από μια μεγάλη ή σκληρή προπόνηση; Εάν όχι, η απλή εναλλαγή μεταξύ νερού και αθλητικού ποτού μπορεί να είναι επαρκής για εσάς. Αν επιλέξετε να μείνετε μόνο σε ποτό, στοχεύστε κυρίως σε αθλητικά ποτά που είναι ειδικά για αθλήματα αντοχής όπως το GU Roctane Energy Drink για να εξασφαλίσετε επαρκή ποσότητα νατρίου και να αποφύγετε τις κράμπες.
 • Εάν μετά από μια προπόνηση έχετε λεκέδες αποξηραμένου αλατιού στο πρόσωπο, στα ρούχα και στο σώμα σας, τότε χρειάζεστε επιπλέον συμπλήρωση νατρίου και ηλεκτρολυτών με κάψουλες ηλεκτρολυτών (GU Roctane Electrolyte Capsules).
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
 • Σημαντικό: Στοχεύστε να λαμβάνετε 200-320 θερμίδες την ώρα, ή 50-80 γραμμάρια υδατανθράκων την ώρα για όλη την διάρκεια του αγώνα. Πίνετε συχνά νερό!
 • Υπολογίστε στο διατροφικό σας πλάνο και τους υδατάνθρακες που θα λαμβάνετε από το ενεργειακό σας ποτό. Για διευκόλυνση, η μετατροπή των θερμίδων σε γραμμάρια υδατάνθρακα γίνεται διαιρώντας με το 4. Δηλαδή εάν πάρετε ένα GU Energy Gel που περιέχει 100 θερμίδες, τότε έχετε πάρει περίπου 25 γραμμάρια υδατάνθρακα.
 • Τα GU Energy Gels (όπως και τα ενισχυμένα GU Roctane Energy Gels), τα GU Energy Chews (Μασώμενα Καραμελάκια) και τα GU Energy Stroopwafels (Βάφλες), όλα ανεξαιρέτως σας δίνουν υδατάνθρακες γεμάτες ενέργεια. Υπολογίστε τις θερμίδες εξαρχής για να ξέρετε ακριβώς πόσες θερμίδες θα πάρετε μέσα στον αγώνα και να μην καταλήξετε με θερμιδικό έλλειμμα (calorie deficit) που θα σας στοιχίσει ενεργειακά αφού θα ξεμείνετε από δυνάμεις.
 • Πάρτε ενέργεια (δηλαδή υδατάνθρακες) με GU Energy Gels ή GU Energy Chews και στο τρέξιμο. Ο αγώνας δεν τελείωσε μετά το ποδήλατο, ίσα ίσα τώρα ξεκινάει. Πίνετε συχνά νερό!
 • Θυμηθείτε πως η ενυδάτωση και η ενεργειακή σας τροφοδοσία πρέπει να είναι συνεχόμενη και με σταθερό ρυθμό μέχρι το τέλος του αγώνα, και μέχρι να περάσετε την αψίδα του τερματισμού!
ΜΕΤΑ

Μετά τον αγώνα ή μετά από μια σκληρή προπόνηση, ανεφοδιάστε το σώμα σας με τους υδατάνθρακες που χάσατε, τις πρωτεΐνες και τους ηλεκτρολύτες, όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την αποκατάστασή σας είναι να αναπληρώσετε τους μυς σας αμέσως μόλις τελειώσετε τον αγώνα, ιδανικά μέσα στα 30 πρώτα λεπτά. Ένα προϊόν αποκατάστασης όπως το GU Roctane Protein Recovery Drink είναι ένας ιδανικός τρόπος να αποκτήσετε γρήγορα (και απολαυστικά) 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος, 30 γραμμάρια υδατανθράκων και ηλεκτρολύτες.

Θυμηθείτε τι είπαμε για την ενυδάτωση. Μην την παραμελείτε! Αναπληρώστε όλα αυτά που χάσατε από τον ιδρώτα και συνεχίστε να πίνετε υγρά όλη την υπόλοιπη ημέρα.

ΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ IRONMAN 70.3 GREECE
 • GU Energy Gels – γεύσεις Salted Caramel (20mg caffeine), Espresso Love (40mg caffeine) και ίσως Lemon Sublime (no caffeine)
 • GU Energy Stroopwafels – γεύσεις Salty’s Caramel (no caffeine)
 • GU Hydration Electrolyte Tablets – γεύση Tropical Citrus NEA ΓΕΥΣΗ 2023 (no caffeine)

Έχετε απορία και θέλετε κάποια βοήθεια; Είμαστε στην διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.

Άρθρο: Σπύρος Θεοδώρου, 19x Ironman