Ψάχνετε τρόπους να βελτιώσετε και να αναβαθμίσετε την διατροφή σας αυτό τον χειμώνα; Η  διατροφή – λέμε εδώ στην GU – είναι προπόνηση, και το στομάχι παίζει πρωταρχικό ρόλο σε όλη την διαδικασία της χώνεψης. Γνωρίζετε όμως ότι το στομάχι επηρεάζει σημαντικά και την αθλητική απόδοση; Περισσότερο από τους μισούς αθλητές αθλημάτων αντοχής αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές (GI distress) κατά την διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα, που δεν είναι μόνον ενοχλητικό, αλλά μπορεί να κοστίσει και ολόκληρο τον αγώνα.

Πως ένα υγιές στομάχι μπορεί να κρατήσει την απόδοσή σας στο μέγιστο:
  • Απορρόφηση: Η υγεία του στομαχιού παίζει κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Εν ολίγοις, με τον μεταβολισμό γίνεται η διάσπασή τους, κατόπιν η απορρόφησή τους και έτσι παίρνετε ενέργεια από το φαγητό που τρώτε.
  • Αρρώστια και Αποκατάσταση: Ένα υγιές στομάχι σάς προστατεύει από αρρώστιες και βλαβερά παθογόνα βακτήρια και μεσολαβεί στην φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σας σε παράγοντες που του προξενούν στρες, όπως είναι η προπόνηση και οι αλλεργίες.
  • Αντιοξειδωτικά & Καύσιμο: Ένα στομάχι που λειτουργεί σωστά είναι καλύτερο στην παραγωγή των λεγόμενων Λιπαρών Οξέων Μικρής Αλυσίδας [Short Chain Fatty Acids (SCFAs)], τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενεργειακό καύσιμο από το συκώτι σας και τα μυϊκά σας κύτταρα.
  • Ενυδάτωση: Το στομάχι σας παίζει τεράστια σημασία στην απορρόφηση των υγρών και των ηλεκτρολυτών και σας βοηθάει να διατηρείστε σωστά ενυδατωμένοι και με ιδανική ισορροπία ηλεκτρολυτών.

Ένα πρόσφατο άρθρο που αναφέρεται στην καθοριστική σχέση που παίζει το στομάχι στα αθλήματα αντοχής, τονίζει την σημασία που έχει η βελτίωση της υγείας του στομαχιού μέσω διατροφικών πόρων, όπως είναι η προσθήκη προβιοτικών στην διατροφή μας. Η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά, και κυρίως τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε τον αριθμό και την ποικιλία των ευεργετικών και ωφέλιμων μικροβίων που κατοικούν στο στομάχι σας.

Μερικές από τις αγαπημένες μας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση:
  • Σουκρούτ (Sauerkraut): Το ξινολάχανο (σουκρούτ) είναι προϊόν που παράγεται από ωμό λάχανο με γαλακτική ζύμωση. Μπορείτε να γίνεται αρκετά δημιουργικός και να προσθέσετε μαζί τα δικά σας λαχανικά. Ο δικό μας αγαπημένος συνδυασμός είναι λάχανο, τζίντζερ και καρότα. Αυτό το απίθανο συνοδευτικό πιάτο ή μαζί με αβοκάντο ιδανικό γεύμα για το μέσον την ημέρας, σας προσφέρει βιταμίνες, προβιοτικά και υποστηρίζει την ανάπτυξη των ευεργετικών και ωφέλιμων βακτηρίων στο στομάχι σας.
  • Γιαούρτι: Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το αγαπημένο μας γιαούρτι. Έχει παγκόσμια φήμη και τεράστια θρεπτική αξία. Θα συνιστούσαμε να ξεκινούσατε με βιολογικό γιαούρτι και εάν υπάρχει η δυνατότητα να είναι από γάλα που προέρχεται από ζώα που τρέφονται με χόρτο (grass fed milk).
  • Αφέψημα Τσαγιού Koμπούτσα: Tο ποτό αυτό είναι μια μορφή τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση και είναι αφρώδες από την φύση του. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, αντιοξειδωτικά και Βιταμίνες Β. Tα συστατικά είναι απλά. Τσάι, νερό και SCOBY. Λατρεύουμε να βράζουμε πράσινο τσάι Kombucha και να το πίνουμε καθημερινά, κυρίως ως βοήθημα για την χώνεψη.
  • Πίκλες (τουρσί): Για πολλούς δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την ιδιαίτερη γεύση που προσφέρουν οι πίκλες! Εάν θέλετε τα προβιοτικά οφέλη τους, κοιτάξτε να βρείτε την παγωμένη εκδοχή τους και σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχουν ξύδι, καθώς η ζύμωση από μόνη της τους προσδίδει με φυσικό τρόπο ξινή γεύση.
  • Κιμτσί: Στην κορεάτικη κουζίνα Κιμτσί (Kimchi) ονομάζεται κάθε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων που αποτελούν τα πιο διαδεδομένα ορεκτικά (banchan) στη Ν. Κορέα. Το κιμτσί φτιάχνεται με λάχανο μαζί με πολύ τσίλι και σκόρδο. Παρόλο που η βάση είναι κυρίως το λάχανο, τα βακτήρια που ζυμώνονται σε αυτό το πιάτο είναι στην πραγματικότητα διαφορετικά από αυτά στο Σουκρούτ. Συνδυάστε το με ό,τι πιάτο θέλετε, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, και φυσικά με αβοκάντο.

Προσπαθήστε να προσθέσετε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα πλούσιο σε προβιοτικά, κυρίως από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, και απολαύστε τα κέρδη ενός υγιούς και ευτυχισμένου στομαχιού. Ποιος ξέρει, μπορεί αυτό το PB που κυνηγάτε τόσο καιρό να είναι μόνον ένα γιαούρτι την ημέρα μακριά!